OLEJ LNIANY W DIECIE DR BUDWIG
Pionierką badań nad olejem lnianym, a w szczególności zawartymi w nim
kwasami tłuszczowymi omega-3, była dr Johanna Budwig (1909-2003).
Ta niemiecka biochemik za swoje odkrycia była aż siedmiokrotnie nominowana
do Nagrody Nobla. Jest największym autorytetem w dziedzinie biochemii
tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą.
Dr Budwig uzyskała tytuł doktora nauk w dwóch dziedzinach: biochemii
i naukach przyrodniczych. Oprócz tego z celującymi wynikami ukończyła
farmację, fizykę, botanikę i biologię oraz przeszła przeszkolenie medyczne.
Rozpoczynała na Uniwersytecie w Munster. Współpracowała wtedy z wieloma
szpitalami. Rząd niemiecki wyznaczył ją jako osobę odpowiedzialną w Niemczech
za badania nad wpływem farmaceutyków i przetworzonej żywności na zdrowie
człowieka. W 1953 roku zrezygnowała ze stanowiska (zapewne pod wpływem
silnych nacisków lobby producentów żywności).
Dr Budwig opublikowała w Niemczech 11 książek, z czego dopiero dwie zostały
przetłumaczone na język angielski. Dr Udo Erasmus podjął się zebrania
całej, zawartej w nich, wiedzy w swoim opracowaniu pt. "Fats and
oils" wyd. Alvis Books, Kanada.
Prowadziła swoją własną klinikę, w której - jak sama publicznie stwierdziła,
a nikt temu nie zaprzeczył - aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach
krytycznych, którym lekarze praktykujący akademicką medycynę odebrali
już jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, zostało wyleczonych. Podczas jej
dietetycznej terapii wyleczeniu ulegają także inne choroby cywilizacyjne,
takie jak: arterioskleroza, miażdżyca, cukrzyca, dermatozy i wiele innych.
Dr Budwig ogłosiła zasady swojej leczniczej i jednocześnie profilaktycznej
diety w 1951 roku. Jej odkrycia godziły w interesy przemysłu spożywczego,
a przede wszystkim producentów tłuszczów spożywczych. Wielu z nich robiło
wszystko, aby nie dopuścić do rozpowszechnienia się tych rewelacyjnych
odkryć.
Nie dziwi więc fakt, że aż 7-krotnie ponawiano nominacje do nagrody Nobla.
Na szczęście pomimo tego, odkrycia dr Budwig nabierały powoli rozgłosu
na całym świecie. Rzesze naukowców za jej przykładem rozpoczęły prace
badawcze nad rolą kwasów tłuszczowych w zdrowiu i życiu człowieka. Po
40 latach, w 1990 roku dr Dan C. Roehm - onkolog i były kardiolog - podjął
się ponownego zbadania zasad diety dr Budwig. Na początku, jak sam pisze,
podchodził do tematu z wielką rezerwą i niewiarą. Po wnikliwym badaniu,
w skierowanej do środowiska lekarskiego publikacji "Townsend Letter
for Doctors" oświadczył:
" (...) Nowotwór jest łatwo uleczalny. Terapia polega jedynie na
odpowiedniej diecie. Reakcja na nią jest natychmiastowa; komórki nowotworowe
są słabe i bardzo podatne na uszkodzenia. Dr Budwig bardzo precyzyjnie
rozpoznała biochemiczny punkt załamania się nowotworu, co bardzo łatwo
można sprawdzić zarówno in-vitro, jak i in-vivo."
DIETA DR BUDWIG W SKRÓCIE
"Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi
czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej informacji. "
Dr Dan C. Roehm
Dr Budwig stwierdziła, że przyczyną większości przewlekłych chorób, w
tym nowotworów, jest nadmierna produkcja oksydazy. Tymczasem nienasycone
kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów,
rozkładających oksydazę. Niestety, użyteczność nienasyconych kwasów tłuszczowych
jest zniszczona, jeśli zostaną one ogrzane, gotowane, czy potraktowane
azotanami (np. dodawanymi do mięsa w procesie konserwacji).
U wszystkich poważnie chorych pacjentów zaobserwowała brak w ich krwi
fosfatydów i lipoprotein w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Jak zauważyła,
w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie. Ponadto analizując
obraz krwi u pacjentów z nowotworami, dr Budwig zaobserwowała, że hemoglobina
zamiast zdrowego czerwonego koloru ma żółto-zielonkawy odcień. To wstrząsające
odkrycie zapoczątkowało prace badawcze nad sprawdzeniem teorii w praktyce.
Chorych na nowotwory pacjentów poddano terapii. Po około 3-miesięcznym
okresie uzupełniania brakujących substancji odżywczych, nowotwory zaczęły
stopniowo cofać się. Fosfatydy i lipoproteiny ponownie pojawiły się w
organizmie, a hemoglobina odzyskała prawidłową barwę. Dr Budwig rozpoczęła
wtedy poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla zdrowia
fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na całym
świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Muszą one być spożywane razem,
gdyż wzajemnie uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne.
Białka twarożka są bogate w siarkę. Bardzo istotny składnik wszystkich
tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Jest więc
niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Zmiksowanie
oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych
z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny
w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo
szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie
we krwi i limfie.
ZASTOSOWANIE DIETY DR BUDWIG:
Przez wiele lat dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez
siebie diety stosując ją w leczeniu pacjentów z chorobami przewlekłymi.
Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany
skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne
i śmiertelne. Na podstawie długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig
znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. miażdżyca,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
5. obtłuszczenie wątroby,
6. astma oskrzelowa,
7. problemy trawienne,
8. wrzody żołądka,
9. wady wzroku i słuchu,
10. choroba Alzheimera, |
11. artretyzm,
12. problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. stwardnienie rozsiane,
15. reakcje autoimmunologiczne,
16. schorzenia woreczka żółciowego,
17. schorzenia prostaty,
18. cukrzyca,
19. depresja,
20. problemy z pamięcią. |
Warto zauważyć, że dla osób dziedzicznie obciążonych ryzykiem zachorowania
na pewne choroby, zdrowa dieta jest nie tylko jedną z możliwości, ale
wręcz koniecznością. Osoby zdrowe, dietę dr Budwig mogą stosować okresowo
w celach profilaktycznych, w myśl zasady - lepiej zapobiegać niż leczyć.
DIETA DR BUDWIG - ZASADY DLA ZDROWYCH I CHORYCH:
Podstawowe zasady diety dr Budwig:
- Spożywać należy produkty świeże.
- Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów chemicznie
konserwowanych, czy też z chemicznymi dodatkami (np. z glutaminianem
sodu, polepszaczami w pieczywie).
- Podstawowym i jedynym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany
tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wysokolinolenowy.
- Olej lniany należy spożywać codziennie w postaci PASTY, gdyż
spożywany samodzielnie nie daje takich efektów leczniczych.
- Pić około dwóch litrów wody dziennie (filtrowanej lub źródlanej).
- Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół
szklanki wody lub świeżego soku owocowego.
- Jak najdłużej w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to
możliwe w słońcu.
- Oleju lnianego zimno tłoczonego nie można używać do smażenia!
Zasady bilansowania składników odżywczych w diecie profilaktycznej:
Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych
m. in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Należy spożywać:
- owoce - świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie,
owoców nie należy mieszać;
- soki owocowe - świeże, przynajmniej raz dziennie szklankę, pomiędzy
wypiciem soku z owoców cytrusowych, a zjedzeniem pasty powinno upłynąć
kilka godzin;
- warzywa - świeże, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem
warzyw kapustnych i brokułów;
- zboża - w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren
- 3 do 4 filiżanek dziennie;
- ryby - świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk
(bardzo bogate w omega-3) - 10 do 25 dkg dziennie;
- mięso i drób - okazjonalnie - tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe,
od zwierząt którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy
i antybiotyki, w przypadku ciężkich chorób, z mięsa i drobiu należy
zrezygnować zupełnie;
- zmielone siemię lniane - chorzy od 3 - 6 łyżek (spożyć do 15 min.
po zmieleniu);
- produkty fermentacji mlekowej, ponieważ bakterie jogurtowe produkują
w naszym układzie pokarmowym m.in. witaminy z grupy B - nieodzowne dla
prawidłowych przemian metabolicznych - wskazana jest 1 szklanka letniego
mleka acidofilnego, kefiru , maślanki lub jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami
świeżo zmielonego siemienia lnianego;
- naturalnie słodkie produkty jak: daktyle, figi, jabłka, gruszki, winogrona
itp.
Produkty zakazane:
- sztuczne słodziki, cukier (nawet brązowy), można zastąpić go miodem
lub naturalnym sokiem z winogron;
- rafinowane bądź uwodornione tłuszcze (oleje, margaryny, majonezy itp.)
- wszelkie produkty smażone;
- tłusty nabiał.
Skuteczność lecznicza diety dr Budwig zależy od bezwzględnego przestrzegania
wszystkich zaleceń dietetycznych.
Cała terapia dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia. Konwencjonalna
medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby.
Należy liczyć się z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla
osób chorych, nie może być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być
widoczne w bardzo szybkim czasie (wyniki badań).
Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z tego też powodu nie poleca
się jej w trakcie radio czy chemioterapii. Może to bowiem znacznie zwiększyć
ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem
dla organizmu.
Pasta dr Budwig to składnik codziennej diety wszystkich osób ceniących
swoje zdrowie.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PASTY:
Należy zmiksować (przez około 5 minut):
- 6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore, 2-4 łyżek - osoby zdrowe, dzieci
- 1g/kg masy ciała,
- 12,5 dkg chudego białego twarogu,
- mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru
dla uzyskania właściwej konsystencji.
Mikser do wykonania pasty powinien być z naczyniem i nożami tnącymi w
środku, a nie ubijak do piany czy mieszacz do ciasta. Pasta powinna mieć
jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu konsystencję. Po przyrządzeniu
należy przechowywać ją w lodówce (do 48 godzin).
Tak przygotowaną pastę możemy teraz przyrządzać wg upodobania, dodając
przyprawy i różnego rodzaju dodatki.
- Na słodko - łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne.
- Na słono - sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru,
cebuli.
- Na ostro - do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek
lub cebula.
W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać
jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz
itp. Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini
czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla najmłodszych i nie
tylko.
Po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zmniejszać dzienną dawkę oleju
lnianego.
A oto kilka przepisów wg diety dr Budwig.
MAJONEZ DR BUDWIG:
Zmiksować najpierw przez 5 minut 3 poniższe składniki:
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki serka chudego,
3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
Na końcu dodać i miksować przez chwilę: sok z połówki cytryny, 1 łyżeczkę
musztardy bez konserwantów, szczyptę soli i ulubione zioła. Stosować jako
dodatek do sałatek i surówek.
SOS DO GOTOWANYCH JARZYN:
100g twarogu,
1/2 małego jogurtu 0% tłuszczu,
4 łyżki oleju lnianego,
1 ząbek czosnku,
mały kawałeczek świeżego imbiru,
odrobina kolendry,
kurkumy,
gałki muszkatołowej,
mielonego ziela angielskiego (albo pieprzu),
szczypta soli.
Wszystko razem miksować ok. 5 min. Aby utrzymać zawiesistą konsystencję
sosu, można dodać do miksowania kawałek wcześniej ugotowanego brokuła.
Zamiast imbiru, można dodać jeden mały ogórek i koperek.
SOS DO SAŁATKI OWOCOWEJ:
1 szklanki soku z pomarańczy,
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki zmielonych nasion sezamu należy miksować w mikserze na wysokich
obrotach przez 1 minutę.
SOS ORZECHOWY:
50g orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku i szczyptę
soli zmiksować z 1 szklanką uprzednio przygotowanej pasty dr Budwig.
SOS ZIELONY (do duszonej ryby):
1 pęczek szczypiorku,
2 pęczki natki pietruszki,
1 gałązka estragonu,
1 gałązka bazylii,
1 gałązka melisy,
2 małe cebule,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
50 ml oleju lnianego zmieszanego z oliwą z oliwek, pieprz i sól.
Listki ziół oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić,
dodać wyciśnięty czosnek. Sok z cytryny zmieszać z pieprzem, solą i olejem,
po czym dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju
i soku z cytryny.
SOS MUSZTARDOWY (do marynowanego lub wędzonego łososia):
1 1/2 łyżki musztardy,
1 1/2 łyżki miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka wody,
8 łyżek oleju lnianego,
drobno posiekany koperek,
sól i pieprz do smaku.
Musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz zmieszać z wodą, po czym
dolać powoli, cienkim strumieniem olej. Na końcu dodać koperek.
SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY:
500 g kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
5 łyżek oleju lnianego.
Cebulę pokroić w kostkę, wymieszać razem z kapustą i olejem. Dodać pieprz
do smaku.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I ZIEMNIAKÓW:
1 ogórek,
400 g ziemniaków,
2 duże ząbki czosnku,
4 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki stołowe octu winnego lub jabłkowego,
świeży koperek, sól i pieprz.
Ziemniaki uparować, obrać i pokroić w plastry. Ogórek obrać i pokroić
w drobne plasterki. Ziemniaki, ogórek, poszatkowany koperek wymieszać
ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać i wycisnąć, wymieszać
z pozostałością. Zalać olejem i octem.
Współczesne badania laboratoryjne nad siemieniem lnianym i nowotworami:
Olej lniany, który jest kluczowym elementem diety dr Budwig jest teraz
przedmiotem badań na całym świecie. M.in. zajmuje się tym Duke University
w Stanach zjednoczonych, który jakiś czas temu opublikował następującą
informację:"Flaxseed-Rich Diet Blocks Prostate Cancer Growth and
Development in Mice", czyli w tłumaczeniu na jęz. polski: "
Bogata w siemię lniane dieta blokuje wzrost i rozwój raka prostaty u myszy"
(źródło: http://www.dukemednews.org/news/article.php?id=6041
Kontakt z pacjentami stosującymi dietę dr Budwig:
Dobrym źródłem, zawierającym świadectwa ludzi stosujących terapię dietą
dr Budwig jest internetowa lista dyskusyjna http://www.onelist.com/community/FlaxSeedOil.
Jest tam wiele osób, które bardzo chętnie podzielą się swoim doświadczeniem
w zmaganiu się z chorobą nowotworową. Grupę "moderuje" starszy
pan, Cliff Beckwith, który od wielu lat skutecznie broni się przed wznową
raka prostaty właśnie przy pomocy diety dr Budwig.
W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie
nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej.
Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze
wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany.
Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania
tychże informacji.
Przykład diety
pięciodniowej wg dr Budwig. Informacja w postaci pliku .pdf pochodzi
ze strony www.primanatura.com.
Informacja zaczerpnięta z serwisu www.primanatura.com. |